Monday, January 19, 2009

ORGANIZATION POLITIC

GOYEM


Hidup ini adakalanya amat menyukarkan….. inilah manusia… dikala Melayu marahkan israel serang palestin, banyak melayu yang juga serang melayu.

Semalam aku jalan tepi pantai……… ada satu tempat longgokkan sampah… kata kawan aku, sini dulu restoran. Sangat maju….org kampong sakit hati maka pakat buang sampah kat situ. Akhirnya kedai tersebut ditutup.

Hasad dengki melayu teruk dari yahudi. Yahudi hantam bangsa lain yang mereka gelarkan goyem, melayu hantam sama sendiri. Dalam politik pun sama, kalau melayu bertanding, ada melayu lain akan lawan dia.


Interpersonal Competence and Organizational Effectiveness (Homewood, Ill.: Richard D. Irwin, 1962) and “Understanding Human Behavior in Organizations,” in Modern Organization Theory, ed. Mason Haire (New York: John Wiley & Sons, 1959).


Aku ada seorang kawan, kawan dia khabarnya kerja dgn gomen. Dia masuk situ mac 2007 yang lalu. Jabatan dia tu ada ngo di biayai. Macam kpdn hep ada ngo gerakan pengguna, perpaduan ada rukun tertangga. Jabatan dia pun ada jugak. Sebelum dia datang ke situ, ada 11 ngo di bawah jabatan tu. Dari sebelas, enam (6) mati terus. Rekod tak ada, pegawai lama buat apa ntah. Lepas dia datang dalam dua (2) bulan, jabatan tu buat keputusan untuk tambah lagi 19 ngo jadilerr 30. Selama setahun dia buat usaha, 11 yang lama (yang 6 mati) telah berjaya di cpr kan 4. Dari 30 yang baru, 28 hidup segar. 2 masih mati, tapi di cpr kan selalu. Program di atur sendiri jabatan kerana ngo tu tak mampu bergerak sendiri.

Sejarah dia kat negeri tersebut amat mengerikan!!! Masa dia datang pejabat tu ada empat (4) klik atau yang Chris Argyris sebutkan kumpulan tidak formal. Mereka geng. Ada yang tak bercakap sama sendiri bukan lebih 3 hari, dah lama dah!!! Berdasarkan buku IInterpersonal Competence and Organizational Effectiveness (Homewood, Ill.: Richard D. Irwin, 1962) Prof. Dr. Chris Argyris Havard University, dia anjurkan kita adakan aktiviti bersama, contoh hari keluarga, atau nyanyi sama-sama. Memandangkan jabatan tu, tak minat hari2 keluaga nie. Maka dia nyanyi ajak ramai2 nyanyi. Korang tau apa jadi, dorang cop dia gila. Emphhh… malangnya buku baca tak sama.


Personality and Organization: The Conflict between System and the Individual (New York: Harper & Brothers, 1957).


Walau apapun dalam setahun buat usaha, minum ramai2, pergi buat kursus kat ngo2 tu, bawa staf ramai2 yang bertelingkah di aturkan bersama termasuk buat piknik dsbgnya akhirnya tiada lagi kumpulan2 tidak formal ini.

Kemudian di tahun pertama dia datang dia berhadapan dgn masalah orang claimed o.t. terlampau. Ada yang tak dating kerja, kwn punched card dia, malam punched lagi dan claim ot.

Dia tak nak luluskan, perghh…dorang nie org lama, byk kenal org kl. Di burukkan kawan tu seantero Malaya, org gila, short circuit, jahat macam2 lagi, siap ugut kata org negeri tu pandai buat santau.

Dorang nie baik dgn org politik, dgn org politik pon, dorang, gembar gemburkan dia nie pegawai gila dan jahat.

Letihhhhh…kawan tu. Diteruskan jugak kerana menyedari bahawa dia adalah agen perubahan kerana berada di posisi penyelia yang menjalankan tugas2 plan, lead, organize n control (PLOC) – Organization Development & Change – Cummings & Worley 6th Edition, diteruskan jugak perubahan tu walau diancam macam2. Tapi KP dia kata, buat macam tarik rambut dalam tepung. Jadi dia ingat pesan, ubah berhemah dan penuh ansari. Ansar tu lemah lembut. Bersukaria sambil berubah.

Tahun kedua (2008) lagi sukar bila mendapati adanya staf2 yang rajin, bagus, berintergriti tinggi tapi tak nak ikut spec tujuan penubuhan jabatan tu. Ini kerana sb dia yakin dia kerja lama dia lagi tau.

Lebih sukar lagi bila ada staf yang dah kuarkan duit nak buat program tapi lum buat dan dah minta peruntukan baru. Atas dasar ploc tadi, si kawan nie mintaklah beberapa penjelasan, tapi yang dapat, lagi serangan dibuat kepada KP dia. Letih la jugak.

Ada usaha dia nak susun semula ngo2 ni, tak berjaya kerana pengarah dia tak support. Dia nak susun kerana terlalu bercelaru kedudukan staf yang menjaga ngo nie. Celaru sangat dan tak seimbang. Tapi staf2 tu dah kuasai pembuat keputusan di peringkat negeri dia. Nak organize camano?? Apo nak dikato!!!


FELDA TROLAK


Tapi kawan nie walaupun letih, tak berani dah nak bagitau bos dia kerana nama dia dah buruk sangat diserang. Mereka macam israel tadi lah, Hamas hantar satu peluru kecik mungkin terlepas kut, israel balas gila2 punya. Akhirnya dia dikelasifikasikan sebagai pegawai bermasalah dan dihantar mandi kolam lampam kat trolak.

Pada tahun tu jugak dia diberi satu tanggungjawab mengepalai satu task yang berat jugak. Oleh kerana pgalaman kurang, kawan nie pun mintak briefing apa patut buat, maka setelah debriefed maka dibuatlah sepertimana perancangan, briefing nie juga di beri pada KP dia, maka dia fikirkan inilah cara melaksanakan task nie.

Akhirnya sangkut, bila sangkut, sekali lagi dia berhadapan masalah. Letihhh oooo dia tuuu….


WWE – 18 SG


Ditahun tu jugak, 2008 lerr, ada staf ajak dia bertumbuk, bendahari ngo telepon maki hamun, staf nak hampuk dia ngan kerusi…. Letih… lagiiii… tapi misi dan visi terlalu jelas…terpaksa lerr jalan jugak….

2008 jugak di kena buat penilaian prestasi untuk 2008. Arahan hq mesti bagi ikut KPI, staf ada KPI tak capai 50%!!! Letihhh….

Malangnya ada golongan, awai tahun buat tak tau, hujung tahun org dapat markah lebih, dia teringin sama. Walaupun staf tu adalah org paling baik dgn dia, selalu melawak, tapi arahan ikut KPI. Naya!!! Kena la ikut arahan dah kerja dgn org bukan tauke. Dia pun bagi ikut KPI adalah staf yang tak sampai 50% KPI ni dia bagi bonus 10, sikit jugak, bagi pulak ehsan, dapatlah 70 lebih.

WoW!!!! Masa awal tahun buat tak kisah, minta apa tak bagi, hujung tahun mengamuk, bagi warning lagi…. “Nak tengok anak tutttt (negeri) lepas nie kenai. Saya akan balaih!!!” Anak cucu tak kan senang”

Ler….laporan bulanan tu staf tu buat sendiri, yang tak capai KPI sebab laporan dia sendiri, dapat markah sikit terus nak balas dendam, siap baca jampi depan kawan tu… macam2 punya org dalam dunia. Nekad akan pastikan kawan nie dan keluarga akan jahannam. Kawan nie sebenarnya dah boleh ambik tindakan tatatertib pon kerana di ugut dan staf tu guna kuasa luar member tekanan kepada pegawai atasan. Tapi dia yakin Allah Maha Kuasa, makhluk tidak memafaatkan dan tidak memudaratkan. Taat peintah Allah ikut cara Rasul SAW sahabat R.A pasti ada kejayaan!!!


MASTER UR MIND DESIGN UR DESTINY

Aku tak tau citer nie betul ker tidak tapi aku bawa kisah nie bukan apa, sebagai pngajaran bahawa dalam kita memarahi Israel, nilailah diri kita. Daripada sifat yang imam Ghazali kata, sifat ke anjingan, sifat ke babian, sifat ke ayaman, sifat ke iblisan seperti yahudi laknatullah, yang mana ada pada kita???

Apa bezanya kita dan yahudi hanya yahudi hancurkan bangsa lain, kita cuba hancurkan bangsa sendiri. Kerana kita tak ada misile kita bom pakai mulut, bom pakai jampi serapah, bom pakai fitnah.

Yang pasti sama ialah sama2 rasa dia kuat, boleh memudaratkan makhluk lain. Boleh ambil alih kuasa tuhan dan berusaha kea rah itu!!!

No comments:

masculine